Paisatges Culturals Industrials: V Jornades sobre colònies industrials.
29,30 de setembre i 1 d'octubre.
Divendres 29 de setembre al Konvent:
-Presentació de l'audioguia del Konvent. Un recorregut que per dins l'edifici que recupera les històries i vivències de les monges i les noies que hi habitaven.
Tretze passes endavant, de Sara Lorite.
Tretze passes endavant és un recorregut autònom i còmplice amb la identitat, el passat i la realitat d’allò que trobem. Tretze dones, tretze lluitadores, tretze relats, tretze passes endavant que ens revelaran una altra perspectiva de l’espai. Fer memòria no és retrocedir, és avançar. El projecte es concreta en una audioguia que s’acompanya d’una publicació.
Sara Lorite (Abrera, 1993) és una artista visual graduada en Arts i Dissenys a l’Escola Massana de Barcelona. Durant els seus estudis va realitzar un intercanvi a la LUCA School of Arts a Brussel·les, Bèlgica, dins l’especialització de storytelling. És organitzadora, participant activa i investigadora al Departament Exotèric del MACBA. Ha treballat com a professora a l’Escola Massana impartint l’assignatura de Teoria de l’espai, l’objecte i la imatge, junt amb la Dra. Núria F. Rius i el Dr. Paco Pérez Valencia. Ha mostrat els seus projectes a vàries exposicions col·lectives i ha col·laborat en diversos projectes d’artistes com Jordi Ferreiro, Arash Nassiri o Víctor Valentín. Actualment resideix com artista en actiu entre Barcelona i l’extraradi.
–Concert: Max Garcia Conover (EEUU)
Max García Conover va tenir una idea ambiciosa l’any 2015: escriure una cançó cada setmana durant un any. Es va comprar una vella auto caravana, va posar-hi la seva guitarra i la seva llibreta i va viatjar per tots els Estats Units amb la seva esposa i el seu gos. A mitjans de 2016 Max havia escrit més de seixanta cançons. Cançons de la carretera per la carretera.
Un dels seus viatges el va portar a Barcelona on, després d’un concert apoteòsic, va acabar tancant un contracte discogràfic amb una apretada de mans i una signatura en un tovalló. Va treure les cançons de la carretera i les va gravar a casa seva, a Portland (Maine, Estats Units) en el moment l’hivern de l’any passat. El proper 22 de setembre Son Canciones li publica ‘Motorhome’ (digital-CD), amb una selecció de 12 cançons setmanals, una per mes, mentre ell inicia la gira de presentació europea del seu treball.
Dissabte 30 al matí al Museu de la Colònia Vidal:
10:30h
-Benvinguda i presentació de les Jornades.
-Xerrades al Museu de la Colònia Vidal
Participen:
Marion Steiner (De l’associació de municipis de la Conca del Ruhr9:
Inaugurada l’any 1999, la Ruta del Patrimoni Industrial del Ruhr és un sistema regional d'interpretació i de difusió cultural format per 1.000 vestigis industrials visitables, entre els quals destaquen 55 centres de- nominats “de primer nivell”. La ruta, gestionada per l’Associació Regional del Ruhr, es situa en un territori de 120 km en sentit est-oest i 70 km en sentit nord- sud, habitat per 5 milions de persones.
la mineria del carbó i la siderúrgia, i Catalunya, al tancament gradual de les indústries tèxtils.?Amb la crisi però, tant a la regió del Ruhr com a Catalunya es va originar una consciència envers el patrimoni industrial que s’ha convertit en un re- curs cultural important per al desenvolupament sostenible d’aquests territoris a Europa.
Un itinerari turístic de 400 km, identificat a partir d'elements de senyalització a autopistes, carreteres i vies urbanes, que connecta els punts destacats?de la ruta. També es pot recórrer en bicicleta a través d’una xarxa de 700 km. A l’itinerari, a més de mu- seus i monuments, s'inclouen indústries actives, ini- ciatives d’activistes locals i colònies obreres d’estil arquitectònic i urbanístic diferent. Els punts panorà- mics ofereixen vistes globals del paisatge cultural industrial del Ruhr.
Ferran Pont i Teresa Llordés, autors del llibre “Espais Recobrats”
El llibre Espais recobrats, els nous usos del patrimoni industrial català posa de manifest una doble significació. En primer lloc, ens permet recopilar, estudiar i avaluar el treball que Catalunya ha dut a terme, com a referent internacional, per a la conservació, la difusió i la rehabilitació dels edificis i elements més destacats del seu patrimoni industrial, de la mà dels seus autors, l’arquitecte Ferran Pont i la fotògrafa Teresa Llordés. En segon lloc, entre altres actes, aquesta magnífica edició permet commemorar el 30è aniversari del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, justament en el mateix període de temps en el que s’han realitzat les més notables actuacions de recuperació i posada en valor dels principals edificis del patrimoni industrial català. Un llibre que, com ho ha estat sempre el mNACTEC, és pioner i innovador en recollir i conceptualitzar un aspecte fins ara inèdit com ho és el de contextualitzar i sistematitzar els nous usos que se li ha donat al patrimoni industrial arreu del territori català.
Ester Prat: Coordinadora de projectes de RocaUmbert de Granollers.
L'any 2002 l'Ajuntament de Granollers rehabilita una de les naus de la fàbrica per instal·lar-hi una escola-taller, el Centre Tecnològic i Universitari, amb el que la fàbrica inicia el procés per convertir-se en un espai cultural per la ciutat que queda reflectit l'any 2003 amb l'aprovació del Pla d'Usos del projecte Roca Umbert Fàbrica de les Arts. Posteriorment s'inaugura la Biblioteca Roca Umbert i s'hi instal·la «la Troca», el Centre de Cultura Popular i Tradicional de Granollers. S'hi van instal·lar una cinquantena d'empreses culturals i audiovisuals, a més d'entitats d'imatgeria festiva, artistes plàstics, músics, com a, entre molts d'altres, el Taller Sarandaca d'imatgeria festiva.[3] (Wikipedia)
13:00h
-Vermut degustació de productes berguedans i visita a l’exposició “Indústria, Territori, Identitat” sobre la Conca del Ruhr.
Al llarg del dia:
-visites guiades al Konvent.
Diumenge 1 d’octubre:
Portes obertes als espais visitables de les colònies:
Centre d'interpretació de l'església de Cal Pons (9h)
Museu de la Colònia Vidal (11h)
Torre de l'amo de Viladomiu Nou (horari habitual)
Konvent Cal Rosal (a partir de les 12h)