La Visita al Museu

panoramica-museu

A partir del moment del tancament de la fàbrica, les noves idees apunten cap una revalorització del patrimoni trobant nous usos a les instal·lacions i així neix un Museu que permet explicar com era la vida a la colònies. El Museu de la Colònia Vidal de Puig-reig s’obre l’any 1995 i passa a formar part del  Sistema Territorial del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

El Museu ens proposa conèixer com era la vida i el treball en una colònia tèxtil del 1900 fent un recorregut per l’interior de la Colònia Vidal que fins a l’actualitat ha conservat el patrimoni en la seva totalitat.

La visita comença amb un àudio-visual i tot seguit es fa un itinerari amè que permet visitar els serveis de la colònia obrera, l’habitatge, l’escola, la biblioteca, la peixateria, el safareig, les dutxes, la sucursal de caixa Manresa i una exposició permanent que ens explica el dia a dia dels homes i les dones que treballaven a la fàbrica i els serveis del conjunt industrial on es poden veure els elements bàsics de l’aprofitament del aigua com a font d’energia, - resclosa, canal, turbines- la màquina de vapor i la maquinària tèxtil més significativa del procés de transformació del cotó - obridora, continues de filar, telers de garrot...

La Colònia Vidal es una de les colònies tèxtils que es van instal·lar al peu del riu Llobregat durant l'últim terç del segle XIX i els primers anys del segle XX per a utilitzar la seva aigua com a font d'energia. Va ocupar el darrer espai que quedava lliure entre Navàs i Berga, la zona on es va crear la principal concentració de colònies d'Europa. A partir del moment del tancament de la fàbrica, les noves idees apunten cap una revalorització del patrimoni trobant nous usos a les instal·lacions i així neix un Museu que permet explicar com era la vida a la colònies.

Punts d'interès a la Colònia

 1. Fundació Vidal: Cinema / Bar Juventus / Biblioteca / Exposició permanent / Escola
 2. Teatre nou / Recepció del museu
 3. Dutxes comunitàries
 4. Caixa d’Estalvis de Manresa
 5. Església parroquial
 6. Botiga
 7. Teatre vell
 8. Barberia
 9. Cafè vell
 10. Carnisseria / Fonda / Telèfon públic
 11. Pis de treballadors
 12. “La cuina” / peixateria
 13. Forn de pa
 14. Safareigs dels vius i dels morts
 15. Horts
 16. Fàbrica
 17. Xemeneia
 18. Resclosa i canal
 19. Magatzem de carbó
 20. Caldera de vapor
 21. Màquina de vapor
 22. Turbina
 23. Nau de telers
 24. Menjadors
 25. Dispensari
 26. Torre del director
 27. Torre de l’amo
 28. Estació de tren
 29. Casal de la dona
 30. Zona esportiva
 31. Economat
 32. Escorxador
 33. Primera residència dels propietaris

Colònia Vidal panoràmica

TOP